Няколко думи за броколите

Няколко думи за броколите

Чували ли сте, че броколите  са изключително полезна храна. А обичате ли ги, харесват ли ви на вкус? Да си призная честно, страшно обичам броколи! Много често съм си поръчвала задушени зеленчуци в заведенията и въпреки че по принцип харесвам такива храни, признавам, че не навсякъде ги правят достатъчно добре за моя вкус.

Ако на вас този зеленчук не ви допада, може би не сте попаднали на точната рецепта. Има какви ли не предложения как да сготвите броколи – на фурна със няколко вида сирене, панирани, на крем супа с картофи и моркови, само задушени, на салата, на пица и т.н.

Важното е как се приготвят, за да не изгубят ценните си и полезни свойства. Най-добре да се бланшират за 2-3 минути и термичната обработка да е снижена до минимум. Някои хора ги ядат дори сурови, но аз не съм пробвала на този етап.

spice-broccoli-help-cancer-fight_139

А защо броколите са толкова полезни ли?

Най-общо казано, те са богати на витамини С, В5, В9 и про-витамин А. Съдържат множество необходими на организма ни минерали като желязо, фосфор, магнезий и калий. Не са много храните, които са богати на подобни вещества, а организмите ни наистина се нуждаят от тях.

Моят съвет е следният. Дори да си мислите, че не обичате броколи, опитайте ги. Но опитайте повече от една рецепта. Изпробвайте ги сготвени по различен начин. Никога не знаете кое може да ви допадне и кое не. Така че рискувайте и експериментирайте. Ако не ви харесва, просто не ги яжте. Няма нищо фатално в опита, а реално може много да спечелите от него.

Google+ Comments