За красива и здрава коса

За красива и здрава коса

Косата си е важна част от женската хубост – няма две мнения по въпроса. Изключително важна даже – като рамка на картина. И най-хубавото платно може да бъде съсипано от една евтина и грозна рамка. Няма да изпадаме, разбира се, в крайностите на някои племена от Северна Америка, в които и до ден днешен съществува практика, когато майките избират жена за сина си, да тестват кандидатката, която трябва да издържи на косата си цялата тежест на бъдещата свекърва – в прекия смисъл. 🙂 Ако тестът е успешен, това означава, че момичето е здраво и може да бъде добра съпруга.
По нашите ширини естествено критериите са съвсем различни, но така или иначе грижите за косата и добрият й вид са от огромно значение. Още повече че идват есента и зимата, а както е известно, по това време организмът е особено податлив на външни влияния, склонен към депресии, което пряко се отразява на състоянието на кожата и на косата. Което значи, че трябва да удвоим усилията си да ги поддържаме в добро състояние. Кои са базисните правила, които трябва да спазвате?
Преди да започнете регулярното миене на косата, е желателно да направите масаж на корените и скалпа – в продължение на десетина минути втривайте с масажни движения масло от жожоба, репей, рицин или ленено семе.
Обърнете специално внимание при избора си на шампоан и не икономисвайте точно от този продукт. Добавяйте към него по няколко капки от витамините А, С или Е. Витамин А повишава съпротивителните сили на организма срещу инфекциите, С препятства косопада, а Е обезпечава циркулацията на кислород в кръвта. Добре е след измиване да изплакнете косата с билкова отвара – добър вариант са лайка, коприва, чудесна работа върши и една лъжица оцет, разтворена в литър вода.
Ресането на косата също е много важна манипулация, която пряко се отразява на здравето и на красотата й. При късите коси то започва от корена, докато при дългите първо се прави леко разресване на краищата и след това се преминава в традиционната посока – от корена към върховете. Най-полезни са гребените от дърво, като в случаите на силен косопад е добре да се използва такъв с много редки зъбци.
И накрая – сешоар само в много, много краен случай.

 

Google+ Comments