Лунички – как да се избавим?

Лунички – как да се избавим?

Първото нещо, което ми хрумва, започвайки днешната тема, е сцената в любимата ми детска книжка, в която Пипи обяснява на продавачката, че не иска да си купи рекламирания от нея лосион против лунички, защото си ги харесва. 🙂

Много жени обаче не са на това мнение и търсят всякакви начини да се избавят от тях. Аз лично поддържам мнението на Пипи – има някакъв чар в този козметичен “дефект” и ако се замислите, много от световноизвестните звезди, като Никол Кидман, Линдзи Лоън и Джулиан Мур, имат в изобилие от тези симпатични петънца и не правят никакви опити да се избавят от тях, но въпреки това притежават огромно обаяние и чар.

Ако обаче и тези аргументи не са успели да ви утешат и все още гледате на луничките си като на голям проблем, ви предлагам някои начини и средства, с които можете да проведете успешна борба с тях.

Маска от яйчен белтък и няколко капки сок от лимон, която престоява двайсет минути на лицето ви, след което се изплаква обилно със студена вода, е с доказано добър ефект.

Двуразовото масажиране на лицето с парчета патладжан също върши чудеса.

Неколкократното почистване на лицето с памучен тампон, напоен с домашно приготвен лосион от прясно мляко и краставици, дава отлични резултати. За приготвянето му е необходимо да нарежете една краставица на малки парченца, да ги поставите в купа и да ги залеете с прясно сурово мляко. Сместа трябва да престои в продължение на няколко часа в хладилника, след което краставиците се отделят и изхвърлят, а останалата течност се използва по гореуказания начин.

Освен природните методи и усилията в домашни условия, успешна битка с луничките може да се проведе и в козметичен салон, където предлагат различни избелващи процедури. Те обаче не са съвсем безопасни – понякога водят до точно обратния ефект и след няколко дни кожата се покрива с още по-голямо количество петънца.

Химическият пилинг, който премахва горната част на епидермиса с помощта на киселинни вещества, също се практикува и дава доста добри резултати. Не бива обаче да се забравя, че лечението задължително трябва да е съпроводено с постоянна употреба на силни слънцезащитни кремове, за да не се получи точно обратния резултат от гонения. Действието му е някъде около шест месеца

И може би най-ефективният начин е лечението с лазер – но за да е успешно то, са необходими поне няколко процедури. А всички знаем, че те съвсем не са евтини.

Каквото и да изберете, важно е да подходите с нужното внимание и информираност – все пак става въпрос за лицето ви. И най-добре е всички процедури да бъдат предшествани от консултация с дерматолог.

 

 

Google+ Comments