Полезни приложения на содата за хляб

Полезни приложения на содата за хляб

Преди да премина към практичното, малко любопитна информация. Знаете ли защо в миналото на газираната вода са казвали сода, а и все още някои го правят. Ами защото се я газирали с помощта на сода. Е, след като показах колко съм информирана и умна :), нека да премина към това какви други полезни приложения би могъл да има този бял прах в домакинството, за красотата ни, а и за здравето.

sodaНека да започнем от домакинството – всяка домакиня знае, че содата е идеално средство за лъскане на тенджери, тигани и други домакински съдове – тя е много фин абразив и ги лъска до блясък, без да нарушава емайла и повърхността им.

В козметиката се сещам поне за две приложения на содата. С белия фин прах може да направите чудесен пилинг на лицето си и да отстраните мъртвите клетки. След подобна процедура не само кожата ви става мека и гладка като бебешка, но и част от черните точки по лицето ви изчезват.

Една щипка от праха пък, поставена върху пастата ви за зъби, ще ги лъсне като скъпа избелваща паста. Разбира се, честата употреба по този начин не е много желателна и стоматолозите не я препоръчват, тъй като има опасност от изтъняването на зъбния емайл – но по специални случаи нищо не пречи.

И накрая, но не по важност – здравословното й приложение. Със сигурност първото, за което сте се сетили, е това, че содата се бори с киселините. Естествено при липса на друго може и да се ползва, но честата й употреба при стомашни киселини не е препоръчителна, тъй като води до неблагоприятни последствия.

Една щипка от праха обаче, разтворена в чаша чай от лайка, върши чудеса, ако в сме настинали или трябва да се борим с възпалителен процес в организма.

Така че ако трябва да отговорим на оня въпрос в една телевизионна реклама, който гласеше: Наистина ли мислите, че содата помага?

Да, наистина го мислим! 🙂

 

Google+ Comments