Модата на тъмните кръгове под очите

Модата на тъмните кръгове под очите

Несъвършенствата – всички онези малки недостатъци, които искаме да скрием, защото си мислим, че не изглеждаме добре с тях. Бенки, пъпки, белези, неравности, тъмни кръгове… Но последното изброено вече не влиза в тази графа. Даже напротив – в момента има цяла нова тенденция в подкрепа на сенките под очите.

От недоспиване, преумора, а понякога и ген, се дължи появата на затъмняване на иначе тънката кожа в зоната около нашите очи. Подлагане на различни процедури, грим, маски и какво ли още не е начинът за прикриването им. Но тъй като за тях се иска постоянна поддръжа, която не е никак евтина, много жени не могат да си го позволят и се притесняват от изморения си вид.

Но на пук на целия този свят на съвършенство, особено на развиващия се в социалните мрежи с всичките изглаждащи филтри, вече се набляга именно на несъвършенствата. В платформата TikTok се стартира нова инициатива, която цели именно да подчертае тъмните кръгове под очите. Освен че вече има ефекти за подобно нещо, все повече гримьори показват как може чрез грим да ги създадеш.

Колкото и нелепо да звучи, всъщност това не е нещо комично, а даже напротив. Аз изключително подкрепям подобни кампании, които се стремят да ни изкарат от клишето и от нормите за красота. Все пак всеки е красив в природните си дадености и не бива да получава комплекси, ако нещо не е прието за добро от обществото.

До някъде тази нова тенденция ми напомня на тренда от 90-те години с виолетовите сенки, които горе-долу постигаха подобен ефект. А интересен факт е, че назад във времето тъмните кръгове са се смятали за признак на духовност. И ето, че днес отново се завръщат. Затова не се притеснявайте, ако имате сенки под очите – вече е модерно.

Google+ Comments