Маратонки за бягане

Маратонки за бягане

runningСпоменавала съм ви май, че обувките са последното нещо, от което правя икономии. Винаги давам малко повече пари, но държа да са ми от естествени материали и отвън и отвътре, с пластична подметка, по възможност с ортопедично ходило. Е, и да изглеждат добре, разбира се. От дотук изреденото ви е ясно, че няма как към това съчетание да прибавим и епитета евтино. Качеството, удобството и красивият дизайн си струват пари.

По същия начин процедирам и с маратонките. Само дето в последните години си купувам не от ония традиционните с дебелата подметка – някак старомодни ми се струват, – а от тия, които са почти равни. Естествено с тях и спортувам във фитнеса. А на бягащата пътечка прекарвам доста време. При една от последните ми тренировки, като слязох след почти четирийсетминутния маратон, дойде инструкторката на салона – много приятно момиче на моя възраст – и ми казва: вземи си купи едни маратонки специално за бягане, че на това съпротивление с тая тънка подметка пък и основа, която не обхваща добре крака, при тия дълги бягания ще направиш някоя беля, ще ти излезе далеч по-скъпа. Не се бях сещала за това. Отидох в един аутлет за спортни стоки, който проверявам редовно, и срещу около осемдесет лева се сдобих с маркови и удобни маратонки специално за бягане. Малко по-високо е тялото и държи фиксиран и стегнат глезена, подметката е и изключително удобна извивка. Е, няма какво да си говорим, далеч по-комфортно се оказа бягането с тях, а оказва се – и по-безопасно.

Е, не само за да се похваля с новата придобивка ви пиша. А за да ви подсетя, че ако и вие сте от активно бягащите хора, не бива да го правите с новите модели спортни обувки. Да, те са красиви и удобни – но за разходка. Сериозният спорт си е друга работа и си иска сериозна екипировка. 🙂

 

Google+ Comments