Eтикети

Eтикети

Не сме от най-цивилизованите и толерантни общества, трябва да си го признаем. Обичаме да лепваме етикети на хората, да налагаме някакви правила, които незнайно как и кога е определил, по единствената причина, че на нас ни се струват смислени.

bntПреди седмица-две изтече информация от медиите, че Юлияна Дончева, бивша тв журналистка и депутат от НДСВ, която в момента е на 48 г., е бременна и чака второто си дете.

Повод, достатъчен, за да възроптаят псевдоморалисти и праведници, че не е редна тая работа да искаш да ставаш майка на такава преклонна възраст. Безкомпромисни и категорични в негативните си оценки – както бяха и когато стана ясно, че излиза с четиринайсет години по-млад от нея мъж.

Хайде да погледнем обективно на нещата, без да се съобразяваме с клишетата, с които са ни възпитавали и по които ни карат да живеем. Юлияна е една изключително красива и запазена жена – а когато човек на нейната възраст изглежда по този начин, това означава, че просто е полагал грижи за външността си, за здравето си, водил е един природосъобразен и здравословен начин на живот. Питам, ако природата е казала тежката си дума и й е дала шанс за втори път да стане майка, какво лошо има в това. Все пак не сме Китай, където гъстотата на населението е прекомерна и по-скоро се налага да вземат мерки за ограничаване на раждаемостта, отколкото обратното. У нас от години демографските тенденции са тревожни, направо отчайващи. Не просто намаляваме с всеки ден, топим се, изчезваме като нация – това е жестоката истина.

И при тази демографска картинка да правим проблем, че една интелигентна и здрава жена, с финансови възможности да отгледа и възпита детето си, е решила да го направи, ми се струва, меко казано, неителигентно. Пък и честно казано, не ни влиза в работата.

 

 

Google+ Comments