Лесни и полезни съвети при обзавеждане

Лесни и полезни съвети при обзавеждане

Кой не иска да живее в очарователна, уютна и комфортна среда? Повярвайте ми, не е нужно да имате планини от пари или да сте интериорен дизайнер, за да го постигнете. Сега ще ви дам няколко съвета, които наистина ще са ви от полза следващия път, когато решите да преобзаведите дома си.

На първо място е важно да се изясни: доброто обзавеждане не е просто за красота. И най-красивата стая ще ви остави недоволни, ако не е функционална. Затова бъдете наясно със следните аспекти: естетика, комфорт, функционалност и най-вече вашето удовлетворение.

1 – Внимавайте за техническите подробности
Забравете израза „Мисля, че пасва“. Преди всяка промяна, голяма или малка, е от съществено значение да се измерят мебелите и параметрите на помещенията. Това важи не само за планиране на разположението на мебелите в стаите, но и за да сте сигурни, че мебелите ще могат да минат през вратите, коридорите и асансьора (ако има такъв). Проверете дали има електрически контакти на местата, където те ще са необходими. Какъв е смисълът да планирате оформлението на малък офис например, ако няма контакти в близост до мястото, където ще бъде бюрото? Бъдете наясно със структурните детайли и потърсете ръководството на специалисти.

2 – Оставете място за циркулация
Мебелите и другите предмети в къщата трябва да помагат, а не да ви пречат. Когато разпределяте меблите, поддържайте разстоянията удобни и възможно най-свободни – опитайте се да създадете минимално пространство за движение от 60 сантиметра. Лесният достъп до стаите избягва стреса и улеснява ежедневието.

3 – Насладете се на естествена светлина и циркулация на въздуха
Това е основен съвет не само за практичност и икономия на енергия, но и като начин да подобрите физическото и психическото си благополучие. Изкуственото осветление служи за допълнение на естественото. Преди да изберете къде и как да използвате полилеи, осветителни тела и абажури, преценете функцията на помещенията и наблюдавайте какъв е ефектът от естествената светлина върху всяко от тях.
За да поощрите естествената вентилация и помогнете за обновяването на въздуха, наблюдавайте състоянието на прозорците и ги поддържайте. Не забравяйте да вземете предвид циркулацията на въздуха и когато определяте позицията на мебелите и уредите.

4 – Използвайте цветовете в своя полза
Цветовете са допълнение към осветлението и оказват влияние върху нашето психологическо състояние. Например: по-хладните цветове създават релаксираща и освежаваща атмосфера, докато топлите тонове правят атмосферата топла и уютна. Разбирането на това как работят цветовете помага да се постигне желаният ефект за всеки кът от дома ви. Студените цветове предават усещането за студ и се свързват с леда, водата и луната. Трите основни студени цвята са: син, виолетов (или лилав) и зелен. Топлите цветове предават приятно усещане и се свързват със слънцето, огъня и кръвта. Трите основни топли цвята са: жълто, оранжево и червено.

Ако се съмнявате откъде да започнете в обзавеждането на дома си, съветът е: изберете фокусна точка (тя може да бъде предмет, диван, стена), за да украсите останалата част, съобразявайки се с нея.

Google+ Comments