Кое поражда креативността?

Кое поражда креативността?

Да си креативен е все по-ценено качество в днешно време. Да ти идват идеи е ключово умение, ако искаш да пожънеш успех. А умееш ли да отсяваш добрите от лошите, то успехът ти е почти гарантиран.

Истината е, че на някои хора просто им идва от вътре да творят. Хващат обикновен химикал и уж започват да си драскат в тетрадката, а след няколко минути се появява произведение на изкуството. Имам една такава приятелка… същински непризнат талант е. Друго момиче, което познавам, пък е токова сръчна в ръцете, че от обикновена хартия с помощта на обикновена ножичка и лепило ще ви сътвори оригинален ръчно правен подарък, който ще ви изуми.

Тези ми две приятелки и още много странични фактори от ежедневието ми ме накараха да се замисля. Кое поражда креативността? Дали е вроден талант, или е умение, което се трупа през годините? На мнение съм, че креативността е нещо, с което все пак се раждаш. Също така съм съгласна, че както при много други дейности, за да пожънеш успех и тук от ключово значение е да имаш дори 1% талант, но да положиш 99% труд. Идеите идват от мозъка, а мозъкът, както знаем, е мускул. Ако не го използваш, ще закърнее. Затова е необходимо да го стимулираме и да го тренираме. Има дейности, които от моя гледан точка вършат перфектна роля в тази насока.

1491bda8a9fe50867eb4c9258b914d3e

Става дума за четене на художествени книги, гледане на интересни филми, решаване на логически задачи, проявяване на любознателност в различни области, професионален интерес в областта на изкуството. Експериментирането също помага. Пробвайте да рисувате, да пишете, да работите с Photoshop или друга програма за графичен дизайн. Напрягайте се да измислите нещо ново, опитвайте се да се настроите нетрадиционно и експериментаторски. Креативността не се създава, но има начини да се стимулира 😉

Google+ Comments