Калориите в спагетите

Калориите в спагетите

Всички обичаме спагети. Добре де, може и да не са всички, но аз лично ги обичам. Обожавам ги във всякакъв вид, било то като паста, спагети, лазаня, макарони, фетучини, фусили, тортелини или др.

Ако и вие сте като мен обаче, може би изпитвате лека вина заради калоричността на тази храна. С удоволствията в живота не бива да се прекалява и трябва да са в умерени количества. Освен това, когато погледнете пакета на избраната пастаи се запознаете със съставките, какво виждате? Високо съдържание на въглехидрати, малко белтъчини и още по-малко мазнини. Става ви гузно, защото знаете, че се напълнява именно заради прекомерната консумация на въглехидрати, а всяка жена си пази талията. И какво друго виждате? Че в 100 гр. спагети има поне 300 калории? Хм, дали наистина е така? Нека ви разкрия една тайна…

pasta-slide-001_0

Опаковка спагети тежи около 400 гр. Ако съдим по нея и приемем, че в 100 гр. спагети има 300 калории (нека да закръглим за по-лесно), то в ръцете си държите 1200 калории, което е повече от половината от ежедневния препоръчителен прием за жена. Не звучи добре… но! Идва ред на най-същественото. Вие не консумирате спагетите във вида, в който ги купувате. Преди това ги варите и по време на този процес те се напояват с вода. А колко калории е водата? Нула! Следователно в 100 гр. спагети не се съдържат 300 калории, а по-малко. Няма как да знаете колко са със сигурност, но според мен поне 1/3 от състава на сготвените спагети е вода. Което какво означава? 200 (ако не и по-малко) е калорийно съдържание в 100 гр. сготвени спагети без сос. Звучи по-добре, нали? Аз отивам да си приготвя една порция със сос песто. Мисля, че и вие си заслужихте, щом изчетохте този текст докрай.

Google+ Comments