Как да преборим мълчанието, ако ни е генно заложено

Как да преборим мълчанието, ако ни е генно заложено

Колкото и да не ни се иска да го признаем, истината е, че някои наши качества, предпочитания, умения или липсата на такива понякога са ни геннозаложени от родителите. Ще ви дам няколко примера, за да обясня за какво става дума. Често срещано е да наследим “слабостите” на майка си или баща си, било то под формата на по-слаб имунитет, предразположеност към наднормено тегло, ниско кръвно налягане и т.н. Това е от здравословна гледна точка.

Ето, още един пример. Имам една приятелка, която не яде абсолютно никакви храни с кремообразна форма. Не иска и да чуе за крем карамеl, крем брюле, сметана, желе и дори плодово кисело мляко. Бута ги настрани още от най-ранна възраст, когато дори не е знаела защо се яде храната. И познайте? Баща й е абсолютно същият.

Girl child thinking

Тези примери само доказват, че можем да наследим качества от различен характер и дори да не го осъзнаваме, докато някой не ни “отвори очите”.  Склонността към мълчание и лаконичност също може да е наследствена. Осмислянето й като такава обаче е половината решение. Веднъж щом разберете причината, остава само да намерите и решение. Налагайте си да говорите повече, по-често изразявайте мнение, чувайте се с приятели, пишете им, говорете си с колегите в училище, университета или на работа. Прочетете някоя и друга книга за вербалната и невербалната комуникация и т.н. Бъдете креативни, самоусъвършенствайте се… Решение има, стига да осъзнаем и приемем проблема си без значение от каквото естество е той.

Google+ Comments