Истински аристократичен десерт

Истински аристократичен десерт

Както всички жени и аз съм любител на сладкото. Да, шоколадът винаги е за предпочитане, но аз съм истински ценител и обичам да експериментирам. Водена от този стремеж, попаднах на един много интригуващ десерт, който е с кралско потекло. Ако още не сте се досетила, става въпрос за кейк Батенберг.

В този материал няма да намерите рецепта за това как да го приготвите, а по-скоро ще ви споделя малко за историята му и за моите впечатления от десерта. Ако все пак кейкът ви е заинтригувал, спокойно може да потърсите в онлайн търсачките рецепти. Повярвайте ми, има много, а начинът на приготвяне се доближава.

Историята на кейк Батенберг започва в края на 19 век . Той е специално създаден в чест на брака на внучката на кралица Виктория, принцеса Виктория от Хесен, с принц Луи Батенберг, откъдето всъщност идва и името му. В Англия този марципанов сладкиш е пуснал своите традиции и обикновено придружава чая в пет часа. Също така е традиционен десерт и се сервира на празника на Сейнт Джордж.

Какво всъщност представлява кейк Батенберг? Той е изграден като решетъчен модел и изглежда изключително красив. Оригиналните му цветове са розово и жълто, които са открояващи се и същевременно много апетитни. Постигат се чрез добавянето на сладкарска боя. Те са разположени шахматно и се смята, че четирите квадрата на тортата представляват четирите принца на Батенберг по онова време – Луи, Алехандро, Енрике и Франсиско Хосе.

Между самите блатове може да се сложи сладко – по оригиналната рецепта е от сини сливи. А отгоре трябва перфектно равно да се полее с марципан, който да е в нежен цвят шампанско. Декорира се с топчета и се поднеся Вкусът е много лек и приятен и може да го похапвате по всяко време. Определено е моят вкус!

Google+ Comments