Да се събудиш в 3 посред нощ

Да се събудиш в 3 посред нощ

Случвало ли ви се е изведнъж, като че от нищото, да се събудите и да е някъде около 3-4 часа сутринта? При мен това започна да се забелязва тенденциозно и затова реших да проверя на какъв феномен се дължи явлението. Резултатът е изключително любопитен и затова го споделям с вас.

Както можете да се досетите, среднощните събуждания са предизвикани от натрупан стрес. Ако трудно заспиваме, обикновено около и след полунощ, мислим за задълженията си или за други проблеми, предизвикваме състояние на тревожност. Тогава мозъкът ни приема тези вълни и когато заспим, всъщност сънят не е дълбок и не изпадам във фазата на отпускане и презареждане.

Така той внезапно е разкъсан, няколко часа след заспиването, което е около и след 3 часа. Понякога може да се дължи на силен звук, на кошмар или просто на момент на тревожност. Обикновено е придружено със силно сърцебиене и страх. Това са и резултатите от натрупания стрес, който иска да се материализира под друга форма, за да напусне тялото ни.

В такива моменти не е препоръчително да се пие кафе, алкохол, кофеинови напитки или да се използва никотин. Необходимо е балансирано дишане, спокойствие и разведряване. Аз например ставам и за около 10 мин. на приглушена светлина правя нещо разведряващо и след това веднага си лягам. Може и вие да си измислите занимание или просто да останете в леглото, докато ви се доспи пак.

Не подценявайте силата на нощния сън, защото именно тогава тялото се презарежда и се подготвя за задачите през следващия ден. Той трябва да е пълноценен, иначе ще допълни стреса и ще стане още по-зле. Ако подобни събуждания през нощта зачестят повече от две-три, се консултирайте и с лекар.

Google+ Comments