3 стъпки към по-здравословно хранене с пълнозърнестия хляб на Елиаз

3 стъпки към по-здравословно хранене с пълнозърнестия хляб на Елиаз

Като всяка уважаваща себе си жена и аз искам да изглеждам добре. Мечтая си за тънка талия, стегнати бедра, красива коса и кожа, здрави нокти… ех, знаете за какво говоря, предполагам. И тук възниква въпросът: какво можем да направим, за да бъдем по-доволни от външния си вид? Ами, две неща, които поне на теория си ги знаем: да бъдем по-активни физически и да се храним по-здравословно. Затова днес ви представям моите три златни правила за по-здравословно хранене.

1. Пийте повече течности. Както знаем, човешкото тяло е съставено от 70-75% вода, която действа като естествен детоксикатор за тялото, така че относно приема й важи правилото: колкото повече, толкова повече. Наблегнете освен на нея, също на студените (домашни) чайове, айрана и фрешовете от плодове и зеленчуци.

water

2. Хапвайте повече зелени храни – краставици, броколи, спанак, лапат, зеле, пресни аспержи, чушки, авокадо, грах, ябълки, киви и т.н. Ще се учудите колко нискокалорични и същевременно полезни са изброените плодове и зеленчуци. А ако нямате достъп до нищо зелено, ориентирайте се към друг плод или зеленчук. Така по естествен път ще си набавяте полезни витамини, минерали и антиоксиданти, от които неизменно се нуждаете.

2014-5gotgreens

3. Яжте повече пълнозърнести храни. Фибрите, които те съдържат, се отразяват много добре на организма. От една страна, подобряват метаболизма, от друга страна, са засищащи и оставят по-продължително усещане за ситост. Освен това също спомагат за естествената детоксикация на тялото и за понижаване нивото на „лошия“ холестерол. Най-лесно в тази насока е да се ориентирате към пълнозърнест хляб за сметка на белия. Лично аз често купувам от специалните хлябове на Елиаз – хлебозавод Горубляне, защото са ми най-вкусни. Има много на пазара, но Елиаз за сега са ми лични фаворити и заради многообразието на продукти, които произвеждат – хляб, брашно, закуски. Фирмата има широк асортимент от специални хлябове и гамата им постоянно се разраства, така че предоставят възможност за избор. Най-често купувам соденото им хлебче, хляба Просеник (който е без глутен) и хляб със 102 зърна. Полезни са, тъй като са обогатени още със здравословни съставки като квас, мед, зехтин, ленено семе и др. в зависимост от продукта.

table-bread-ears-of-corn-bokeh

В заключение искам да ви дам и един съвет относно здравословното хранене. В стремежа си да намалят килограмите много жени прибягват до стратегията с броенето на калории. По-важното обаче не е КОЛКО калории приемате, а КАКВИ. Вярно е, че може за цял ден да изядете единствено 2 шоколада и едва ли ще надвишите препоръчителния си дневен прием, но… Това са около 1200 ккал, които са празни откъм хранителна стойност. В тях има прекалено много въглехидрати и мазнини за сметка на малкото количество протеини. Пълноценното хранене е балансираното такова. Спокойно можете да приемате и по 1800 ккал дневно, но нека да са под формата на хляб, най-добре пълнозърнест или друг специален като тези на Елиаз, за който вече споменах, печено месо, плодове и зеленчуци и средно по 30 гр шоколад на ден.

Google+ Comments