За смокините и защо са полезни

За смокините и защо са полезни

Обичате ли смокини?

Аз ги преоткрих в последно време. Като малка въобще не им бях фен и ги похапвах само на сладко, защото майка ми приготвя домашно такова и до ден днешен. Обаче не знам какво ми стана в последно време, че започнах да ям по-често не само сушени, но и сурови смокини. Услаждат ми си и ме засищат много бързо. Но тъй като до сега не бях особен фен на тези плодове, осъзнах, че не знам почти нищо за тях. Затова реших да се поразровя по-подробно по темата и открих доста интересни неща.

Знаете ли например, че много от хранителните вещества на смокинята не се губят при нейното изсушаване. Оказва се, че много от тях дори се увеличават. Така например в 100 гр. сурови смокини се съдържат 3 гр. фибри, докато при сушените фибрите се увеличават на 15 грама. Това е 25% от необходимата дневна доза фибри, от която организмът има нужда. Чрез 100 гр. сушени смокини си набавяме също 4% калий, 15% витамин К, 16% калций, 18% магнезий и 16% от необходимото желязо и разнообразни витамини. Не звучи зле, а? Освен това смокините са богати също на антиотксиданти, които предпазват кръвта и кръвните клетки от свободните радикали в тялото. Да не забравяме също, че са много вкусни и дават значителна доза енергия!

hqdefault

Между другото изумих се, когато разбрах, че латинското име на смокините всъщност е Ficus carica, което ги класифицира към рода на фикусите, семейство черничеви. Култивирани са още преди хилядолетия, като за първи  път се смята, че това се е случило в древната област Каралия в Мала Азия. Някъде около IX  век пр.н.е. се появяват и на територия на Гърция. У нас зреят предимно през есента, така че им е точно времето 😉

Google+ Comments