Пристрастяване към онлайн пазаруването

Пристрастяване към онлайн пазаруването

Тези обувки изглеждат толкова красиви, също и роклята, о, и тази чанта… Просто трябва да въведете номера на вашата карта и воала, те вече са ваши. Поредната покупка за месеца, която ви носи мимолетно удоволствие и сериозни финансови проблеми.

Според различни проучвания безразборното пазаруване в Интернет е вид зависимост. Много, много хора обаче, дори не осъзнават, че са повлияни от този нов феномен на пристрастеност. И като всяко заболяване прекомерното онлайн пазаруване има своите симптоми. Представям ви няколко от тях и ако отговаряте на поне 3, то значи трябва да се замислите.

Започваме: прекарването на часове в разглеждане на сайтове за пазаруване; купуването на неща, които не ви трябват; не можете да устоите на желанието да купите определена стока; изпитвате силно вълнение при получаване на пратката; прекомерни разходи.

За да се справите с тази зависимост и да я контролирате, има няколко неща, които можете да правите. Първо се опитайте да намерите причината защо наистина искате да купувате. За много хора това е начин за облекчаване на стреса или депресията. Потърсете терапевт, който може да ви помогне да откриете тази причина и да ви съдейства за намиране на начин за справяне с проблема.

Ето и няколко съвета как да се самоконтролирате: поставете филтър на вашия компютър или телефон, който блокира сайтовете за пазаруване; помолете за помощ член на семейството или приятел, на който да се обадите, когато се изкушите да купите нещо; ограничете лимита на картата си; ограничете достъпа до картата си; винаги, когато пазарувате, се консултирайте със семейството си.

Пристрастеността към пазаруването може да бъде толкова разрушителна, колкото и всяка друга зависимост. И затова първото нещо, което трябва да направите, е да признаете, че сте зависими. Не се притеснявайте да потърсете помощ, защото няма нищо страшно. Всичко може да се поправи, когато се вземат мерки навреме.

Google+ Comments