Повод за гордост!

Повод за гордост!

Ние българите не сме лишени от поводи да се гордеем. Те са благодарение на наши сънародници, които са толкова гениални, че покрай техните успехи, прославят и нас. Вие за колко световноизвестни наши граждани се сещате? А за колко изобретатели? Теоретици, писатели и спортисти? Списъкът може да е много дълъг, а най-хубавото е, че вече се увеличи с още едно име.

Дали като случайност, или не, но точно на празника на книжнината ни – 24 май, се връчи едно от най-престижните отличия в света и то на наш автор. Това е Георги Господинов, който взе The International Booker Prize 2023 на церемония в Лондон. Няма как да не сте чули новината, защото тя бе разпространена както по медии, така и по социални мрежи.

Произведението, отличено с „Букър“, е романът „Времеубежище“. Той е издаден у нас през 2020 година, а към днешна дата вече е преведен на седем от най-разпространените езици в света. Именно с английското си издание печели международната The International Booker Prize 2023.

Историята не мога да ви я разкажа, защото и аз самата не съм я прочела. Явно обаче има и доста други българи като мен, които са се вдъхновили от постижението и искат да вземат „Времеубежище“. Именно този наплив от повода за гордост доведе до изчерпване на всички издания на романа само за едно денонощие.

Очакват се нови тиражи в началото на юни, така че ще трябва да проявим малко търпение.
А докато това стане, мога само да поздравя Георги Господинов и си пожелая повече талантливи хора като него да прославят страната ни. Вярвам, че ги има и подобни поводи дано ги вдъхновят, за да се покажат пред света. Давайте, българи – ние можем!

Google+ Comments