Nasekomo е новата биотехнология в България

Nasekomo е новата биотехнология в България

От блога сте наясно, че съм човек, интересуващ се от новите технологии. Но знаете ли, че в последните години иновациите навлизат в области като енергетиката и земеделието, например? Биопроизводството също е една такава сфера, в която новите технологии се развиват скоростно. Така се запознах с иновацията, която стартира отскоро в страната ни. Свързана е с откриването на демонстрационен център за производство на био протеини от насекоми. Логично компанията се казва Nasekomo. С какво ме впечатли – ще ви споделя в следващите редове.

Първо може би трябва да спомена за създателя на Nasekomo – Ксавие Марсенак (Xavier Marcenac), който е основателят и на известна аутсорсинг компания у нас. Когато сменя бизнес попрището си, той поглежда глобално и се насочва към помощ на човечеството. Може би ви се струва прекалено идеалистична тази цел, но именно реализирането на добри бизнес идеи с мисия могат да постигнат резултати.

И сега по същество. Nasekomo е създадена по идея на Марк Болар и Олга и Ксавие Марсенак и е биопредприятие за производство на брашно с високо протеиново съдържание. То може да се използва за храна за риби, домашни любимци и за животни от селското стопанство. В бъдеще ще може да се влага и в храната на хората, но дотогава има много време. А как се постига? Всъщност е протеин от ларвите на една екзотична за България муха black soldier fly (черната муха войник). Нейните ларви се отглеждат по био начин, след което се превръщат в масло или фураж от ларви.

По моя лична преценка BSF farm в Лозен ще е лидер не само на родния пазар, но и по света, защото начинът на получаване на крайния продукт е без отпадък. Много от вас сигурно си мислят, че този био протеин от ларвите на black soldier fly ще има страничен ефект – миризма. Истината е, че готовият продукт не мирише. Производството му, обаче, има специфичен мирис. От „Насекомо“ обясняват, че разполагат със сигурен метод за неговото елиминиране – система за пречистване на миризми. От проучванията ми по темата разбрах, че това е най-добрият начин за неутрализиране на миризма.

Според мен изграждането на демоцентъра, в който ще има внедрен и изкуствен интелект, ще открие работни места за хората в Лозен и ще доведе и други инвеститори. Погледнато в бъдеще ще е доходоносна и модерна инвестиция за страната ни. А още повече, че се очаква до няколко години да се открие и голяма в фабрика за производство на протеини.

Google+ Comments