Някои предимства на спорта в зала

Някои предимства на спорта в зала

zalaРазказах ви за опитите ми да се грижа за фигурата си в домашни условия. Няма да ги нарека неуспешни, защото това съвсем не отговаря на истината – постигнах не лоши резултати. Но след като си закупих карта за съседен фитнес и почти месец го посещавам, ми се ще да изтъкна някои от предимствата на фитнес салона пред варианта да си направиш такъв в апартамента. Като изключвам безспорният и очевиден още при първо посещение факт, че ефектът от професионалните уреди е в пъти по-голям от домашните им варианти.

На първо място посещението в зала и изготвянето на график влияе извънредно дисциплиниращо. Когато си инвестирал в карта и си си начертал някаква схема и програма, много по-трудно може да махнеш с ръка и да кажеш: днес ще пропусна тренировката, защото примерно ме е примързяло или приятелка се е обадила да шопингуваме.

Второ, в залата имаш партньори в кардиото. Какво имам предвид. Всеки, който е бягал сам на пътека или се е потил на степер или кростренажор, знае, че когато си сам, чисто психологически упражнението ти се струва много по-трудно и времето върви много по-бавно. Когато до теб има някой, който също набира на пътеката или натиска педалите на степера, някак се увличаш в неговия ритъм или пък влизаш в някакво негласно състезание кой ще издържи по-дълго и така минутите ти минават неусетно.

Третият много важен момент и безспорно предимство на салона – обмяната на опит. Виждаш, че някой прави упражненията по различен начин от твоя, с различно натоварване или пък ползва уред, за който си се чудил какъв точно ефект дава, питаш, обменяте информация, споделяте опит. Или някой те пита за нещо.

Очевидни предимства, което съвсем не значи, че няма пак да опра до импровизирания си салон, когато дойдат снежните зимни дни и придвижването по улиците стане трудно и опасно. Но честно казано, когато времето позволява, бих предпочела залата. На хубавото бързо се свиква. 🙂

Google+ Comments