Вслушвайте се в сигналите на собстеното си тяло

Вслушвайте се в сигналите на собстеното си тяло

listen-to-your-body

Всеки от нас има някакъв тип здравословен проблем. Права ли съм? На мен например гърлото ми е много чувствително и не мога да седя в задимени пространства. Освен това, започна ли да настивам, първите симптоми обезателно са свързани с болки в гърлото. Един приятел, от друга страна, се “радва” на хронични болки в кръста. Вчера на фитнеса си говорих с едно момиче, които ми каза, че за нея да хапне банан половин час преди тренировка е истинско физическо наказание, а ябълка преди спринт не яде в никакъв случай.

Телата ни “говорят” на всеки и по вслушвайки се в тях можем да научим много за себе си. Ще ви дам няколко примера, за да ме разберете още по-добре.

Знаете ли кога ви се отразява най-добре една интензивна тренировка? Аз знам, че до час след като съм станала мога да правя упражнения за разтягане и укрепване на мускулатурата, но не и кардио. Тялото ми все още не е готово за такъв тип усилия и не му се отразява никак добре, става ми лошо… Затова тренирам най-вече следобед.

А знаете ли какъв тип е кожата ви? Моята е чувствителна и смесена. Затова знам, че трябва да полагам повече грижа за нея. Използвам специални шампоани за коса, лосиони за тяло и предпочитам мицеларната вода пред тоника за почистване на лице. Знам, че усетя ли накъде сърбеж или зачервяване, това може да е симптом за нещо по-сериозно.

Пукате ли? Моите най-слаби места са вратът и плешките. Почти всеки пък, когато ги помръдна, изпукват и се наместват. Знам, че това са най-уязвимите ми части от тялото откъм травми и схващания, затова се стремя да тренирам и да се раздвижвам достатъчно.

Така че аз мога да кажа за себе си, че се вслушвам в тялото си и познавам някои негови особености. А вие?

Google+ Comments