Студено, по-студено, най-студено

Студено, по-студено, най-студено

Откакто сме осъзнати знаем, че в България има четири сезона. Ние сме в умерения климат и това може би са най-добите условия за живот на един човек – има си от всичко. Но през последните години се наблюдава затопляне и зимата не е това, което беше. Представете си сега обаче обратния сценарий – зимата е много по-студена. Ще издържим ли?

Не случайно ви питам този въпрос, защото днес ще ви разкажа за хората, които живеят на най-студената точка в света. Това е Якутск в Сибир, част от Русия. Средно през зимните месеци термометрите там отчитат до -50 градуса, а рекордът е малко повече от -60. Ако сте виждали снимки от там, наистина изглежда приказно, защото всичко е бяло и заледено – по улици, сгради, елементи.

Размерите на града не са никак малки и той се доближава до нашия Пловдив. Населението му е от около 350 хил. души. Представяте ли си, всички те са избрали на живеят на тези минуси и го правят през целия си живот?!

Даже може да се твърди, че те са добре и икономически заради находките в Якутск. Там са едни от най-големите находища на злато, въглища и диаманти. Истински скъпоценности, скрити под дебелия лед, които осигуряват бързо икономическо развитие за града.

Явно и на много минуси може да се живее и всичко е до нагласа и желание. Още един пример е за селце, близо до Якутск, което се казва Оймякон. Интересното е, че температурите там са още по-ниски и се отчетени до -73 градуси, а местните твърдят, че се е стигало и до -83. Това даже не мога да си го представя колко студ е… А ако се чудите колко са жителите на селцето – не са чак толкова малко, защото са 500. Явно ентусиасти и любители на суровите условия не отсъстват. Вие от тях ли сте?

Google+ Comments