Кой си купи най-много злато?

Кой си купи най-много злато?

За да бъде и следващата ви година бляскава и ценна, ще я завърша и аз в блога с нещо в темата – златото. На вас пожелавам да имате златно здраве, златни мечти, златна любов и всичко останало златно каквото пожелаете. А ако искате да разберете кой друг притежава толкова много от благородния метал – четете.

Данните в текста се позовават на статистика от Световния съвет по златото на база покупките му през последната година. Тук няма да откриете конкретни имена и бизнесмени, а ще намерите държави. Това са тези, които са закупили най-много злато за 2022 г. А причината да увеличат валутния си резерв и да затвърдят стойността на паричната си единица.

Номер едно в класацията е Турция. Само за 11 месеца страната е закупила над 120 тона, като през последните те са само 20 тона. Доста внушително, но абсолютно разбираемо за мен, тъй като там претърпяха сериозна инфлация и обезценяване на турската парична единица.

Следващ в класацията е Китай. Държавният резерв там се е увеличил с общо около 63 тона злато само за една година. Според мен този фактор се дължи на новата политика на страната, която иска да включи в официалното разплащане крипто и да създаде своя виртуална парична единица.

Любоппитно е, че основните пpoдaвaчи нa злaтo през последния месец ca били Kaзaxcтaн и Узбeĸиcтaн, съответно с 3, 7 тона и 1,6 тoнa от метала.

За мое съжаление, България никъде не фигурира в списъка за продавач или изкупвач. Представяте ли си колко сме стабилни финансово (шегичка).

Хайде, време е за блясък и веселба – весела 2023, приятели!

Google+ Comments