Следпразнична депресия

Следпразнична депресия

Големите зимни празници вече отминаха и след голямото ядене и весели моменти с приятели и роднини е време да се завърнем отново към нормалното си ежедневие и работата си. Това, според редица проучвания се отразява особено тежко на по-голямата част от хората, на които им е трудно да се климатизират и да влязат в “нормален” ритъм на живот.

Същото важи с пълна сила и след летните ваканции, особено ако сме си направили една дълга почивка, благодарение на която сме се откъснали изключително много от работата си.

Но сега става въпрос за зимните празници и за това как хората често изпадат в следпразнична депресия. Факторите за това са много.

На първо място, времето, което прекарваме с близките и приятелите си, ни оказва особено положително влияние (поне в повечето случаи), ето защо ни е особено тъжно, когато трябва да се върнем обратно на работа и да започнем да правим това, с което си изкарваме парите. Да, вярно е, че хората би трябвало да си харесват работата и тя да им доставя удоволствие, но също така е вярно, че това е много голяма рядкост на нашите ширини.

В същото време нека да не забравяме, че всъщност е зима и дните са изключително къси. Всеки би предпочел да е на топло в собствения си дом, завит и прегърнат в любимия човек, вместо да ходи на работа в студа по тъмно и да се прибира отново по тъмно.

Ето защо, след като сме прекарали особено приятни коледни и новогодишни празници, аклиматизацията на работното място ни се струва дълга и неприятна и това води до лека депресия у тези, които са склонни към това.

Запомнете, че това не е нещо фатално и ще ви мине. Само се дръжте 😉

Google+ Comments