Причина за появата на ранни бръчки

Причина за появата на ранни бръчки

pusheneКазват, че бръчките по лицето ни са пътната карта на живота ни, по която може да го проследим. Но едва ли има човек, още по-малко жена, която иска да изучава този атлас, когато се оглежда в огледалото, особено когато първите отпечатъци са започнали да се появяват в сравнително млада възраст.

Съвсем естествен е въпросът какви са причините за появата на ранните бръчици. Специалистите от цял свят определят като средна възраст, в която започва стареенето на кожата, 25 години. В този период по мнението на експертите първите повърхностни гънки вече имат пълно право на съществуване. Естествено е, че в случая освен генетичната предразположеност голяма роля играе и начинът на живот. Така че, ако сте забелязали първите признаци на стареене, направете анализ в тази посока. Ето и какви могат да бъдат причините.

Активното пребиваване на слънце. Фанатичното стоене на слънце или пък в соларните студиа дава прилив на ендорфин и добро настроение, но със сигурност дава негативно отражение на състоянието на вашата кожа. Ултравиолетовите лъчи разрушават колагена и еластина – протеините, отговорни за еластичността и стегнатостта на кожата ни. Когато армията, която охранява здравето на дермиса, изгуби тези бойци, се появяват и издайническите следи.

Пушенето. Не само цигареният дим разрушава ценния колаген, но и самият процес на пушене способства за бързото образуване на мимически бръчки. Ето защо при пушачите рискът от ранната им поява е пет пъти по-висока, отколкото при непушачите.

Диетите. Когато минете на диета, вие лишавате организма си от един от главните строителни материали – протеините, които са необходими за правилното функциониране на черния дроб, бъбреците, сърцето и други органи. И тъй като кожата е терминален орган, то организмът не се замисля за естетическата страна на въпроса, взема протеин от нея, намалява количеството на колаген и еластин и резултатите са ясни – една по-богата пътна карта.

Хиперактивната мимика също е една от много съществените причини за ранния релеф по лицето. Богатият репертоар от изражения на лицето, особено в областта на челото, очите и устата, също ускорява процеса. Тази причина естествено трудно може да контролираме, но за първите три – нещата със сигурност са в нашите ръце.

 

Google+ Comments