Споделено пазаруване

Споделено пазаруване

Интернет ни предоставя изключително много възможности. Една от най-често използваните от всички хора по света е онлайн пазаруването. Хранителни стоки, дрехи, услуги и какво ли още не. Бързо, удобно и практично гледаш, поръчваш плащаш. Но какво се случва, ако стоката не отговаря на очакванията, а процедурата по връщане е тромава? На помощ идва споделеното пазаруване.

Наскоро попаднах на новия термин, с който ме запозна моя приятелка. Тя ми сподели, че редовно поръчва дрехи и обувки онлайн, а ако не е доволна от полученето, го добавя в специални групи. Там можело да качиш и стари маркови дрехи, които са запазени и не носиш. Освен обаче модни неща, в групата може да публикуваш обяви за мебели, автомобили, телефони, бижута и всичко.

Първоначално ми прозвуча като нещо подобно на сайтове за продажба на стоки втора употреба, в които всеки споделя основно боклуци. Но се оказа, че греша. Разгледах една конкретна група, която има своите правила. Те са свързани както с приема на членове, така и с публикуването на обявите и с качеството на предлаганите вещи. За целта има и администратори, които следят постоянно. А и самите участници си прилагат самоконтрол.

Идеята на подобни групи е освен по-лесно да се осъществява обменът на стоки, да се намали и вредният отпечатък върху планетата. Все пак, ако предметите се предават помежду ни докато наистина се изхабят, вместо да се изхвърлят, определено ще се намалят вредните емисии.

На мен идеята за споделено пазаруване много ми допадна. В момента чакам и аз своя прием, който е чрез препоръки от други членове в групата. Съвсем скоро ще ви споделя с какво съм се сдобила и от какво съм се отървала.

Google+ Comments