Предимствата на нашето време

Предимствата на нашето време

Чували сте, предполагам, как по-възрастните хора все ни повтарят подобни изрази: “По мое време нямаше такива неща…”, “Аз, като бях на твоите години, общувахме само лице в лице, а не само по телефони и Интернет” или “Ние някога четяхме повече, отколкото вие днес”.

Честно казано не ми е приятно да чувам подобни неща постоянно. Не че не са истина, но ме карат да си мисля, че времето, в което живея аз днес, няма никакви предимства в сравнение с това на родителите ми и на баба ми и дядо ми.

_64121566_64121406Затова реших да направя кратък списък на предимствата на нашето време.

– Ставаме много по-социални и глобални – не само развитието на Интернет и социалните мрежи ни помагат за това. Като общуваме повече онлайн и по телефоните си, ние завързваме повече контакти и се сдобиваме с повече приятели. Отдавана сме излезли от границите на ограниченото село и ме станали граждани на света;

– Смея да твърдя, че днешните хора четат повече – с уточнението обаче какво четем; ако включваме в тази категория четенето на новини в онлайн медиите, четенето на публикации в социалните мрежи, четенето на дискусии по форуми, статии и блогове, представяте ли си какъв обем е това? А като включим към него електронните и хартиени книги, учебниците и всички “по-книжни” неща… дали не изпреварихме предишното поколение в тази насока?

– Ние сме по-информирани – това, че сме постоянно онлайн, че следим какво се случва във всяка една секунда, че не чакаме утрешния вестник или вечерната емисия новини, за да се информираме, какво ви говори. Информацията е на един клик разстояние и е важно да знаеш как да стигнеш до нея. А за кого е по-лесно? За хората, израснали по този начин, разбира се. Да не говорим, че Уикипедия и безкрайната информация, която ни предлага, също на едно щракване с мишката от нас.

Сигурна съм, че можете да включите още много неща в списъка. За мен обаче тези са най-важните.

Google+ Comments