Отстъпи място за бременната жена в градския транпорт

Отстъпи място за бременната жена в градския транпорт

Да се предвижваш с градски транспорт не е от най-приятните занимания на света. На моменти си е откровено изпитание, особено когато става дума за удобствата и комфорта на автобусите в София. Тази тема е толкова обширна, че дори не възнамерявам да я започвам. По-скоро ще кажа следното: всеки от нас иска да си намери свободна седалка, на която да седне. Това е съвсем нормално, а ако седалката е единична – още по-добре. Ако е двойна, ами, защо да не сложим на нея някоя чанта с покупки, така че да не може да седне непознат до нас… Хайде, всички сме прилагали тази стратегия и то по простата причина, че никой не обича да му навлизат в личното пространства.

Аз обаче искам да отправя една молба към всички, които се предвиждат с автобуси, тролеи, метро или използват какъвто и да е градски транспорт. Моля ви, освобождавайте място на бременните жени. Те са героините на съвременното ни общество. Дори на пръв поглед да изглеждат силни и издръжливи, вероятно страдат от свои си болежки – кръст, подути крака, разширени вени и т.н. Да не говорим, че ако седят прави и шофьорът внезапно набие спирачки, бременните жени лесно могат да залитнат, да се ударят. За последиците от нещо подобно дори не ми се мисли.

747495-pregnant-on-trainТака че, хора, нека бъдем малко по-състрадателни и отзивчиви. И аз съм се качвала на рейс, изморена, след тежък работен ден. Умората обаче не е извинение за грубост и несъобразителност. Опитайте се да се поставите на мястото на бременната жена до вас. Нима тя не изглежда също толкова или дори по-изморена? Нима не си заслужава да поседим 20 мин. прави за сметка на един мил жест? Според мен си струва. А според вас?

Google+ Comments