Каланетика, йога, зумба, пилатес?

Каланетика, йога, зумба, пилатес?

Обичам спорта, даже много го обичам! Особено, когато е интересен и нестандартен. По този повод искам да ви кажа, че с една приятелка от чиста доза любопитство посетихме няколко различни групови занимания във фитнес залата, която е близо до нас.

Искам да ви споделя впечатлението си оттам, защото смятам, че информацията може да е полезна за различни жени (а защо не и мъже), които се чудят какво да се запишат  да тренират.

Ще започна с каланетиката, която образно казано е стречинг (разтягане). Упражненията са със средна степен на натоварване. Ще се поизпотите, докато ги правите, но няма да ви се стопят лагерите, както се казва. Работи се с тежестта на тялото и без допълнителни средства като гирички например. Оформяте мускулатурата си по естествен начин и раздвижвате ставите хубаво, така че ставате по-подвижни и тонизирани.

Group of women doing Pilates exercises.Пилатесът прилича на каланетиката, но е по-интензивен. Той е насочен предимно към оформяне на тялото и тук в упражненията се включва също употребата на ластици, гири, топка и т.н. Има аеробни елементи, може да се срещне някое движение от танците, което го разнообразява. Препоръчвам обаче преди да се запишете на пилатес, да изкарате няколко сесии каланетика, особено ако нямате много физическа подготовка.

Йогата е супер релаксираща. Със своите бавни, плавни и спокойни движения ви раздвижва много добре и ви отпуска. Аз я предпочитам в края на работния ден, защото много ме успокоява и понякога след час йога ми се иска просто да се прибера и да заспя. Не е натоварваща, няма да имате мускулна треска от нея, но я препоръчвам от време на време.

Зумбата е супер забавна. Тя най-много прилича на танци, защото през цялото време подскачате и правите разни комбинации от движения. Доста се препотявате, защото всичките движения са интензивни и може да се задъхате. Няма обаче прекомерно натоварване на мускулите, понеже в никоя поза не се задържате достатъчно дълго, че мускулът ви да се схване. Тук се разчита на непрекъснатото движения, така че зумбата малко напомня за аеробика, но е доста по-танцувална. Ако нямате двигателна култура, може да ви е трудно първоначално да синхронизирате тялото си, но с малко упоритост и това става.

Google+ Comments