Връчването на Оскарите – 2013г.

Връчването на Оскарите – 2013г.

movies-oscars-anne-hathaway-les-miserablesКато човек, който се интересува от кино, а и като най-обикновен зрител, очаквах и тазгодишното издание на холивудските кино награди – Оскарите. 2012г. определено беше година, в която въпреки финансовата криза, се откроиха няколко филма, които угодиха дори на моят претенциозен вкус. Може би двата, които ми направиха най-силно впечатление, бяха драматизацията на Анна Каренина и мюзикълът Клетниците. За съжаление не мога да дам критично мнение за Анна Каренина,  защото не съм чела книгата, но мисля съвсем скоро да се обогатя с тази руска класика. Въпреки това мисля, че западната кино-интерпретация на книгата беше завладяваща. За Клетниците мога да кажа, че отдавна не съм се наслаждавала на мюзикъл. Аранжиментът, изпълнението и актьорската игра бяха просто безупречни, като най-много ми допаднаха тези на инспектор Жавер(Ръсел Кроу) и детето, което играеше ролята на Гаврош. На тазгодишните награди, Ан Хатауей(Фантин във филма) спечели награда за най-добра поддържаща роля.

Заради часовата разлика, Оскарите се излъчваха на живо по бТВ Синема в нощта на неделя срещу понеделник и се наложи да пожертвам съня си в началото на работната седмица, за да се насладя на церемонията, но и на това трябва да съм благодарна – все пак от бТВ можеха и да не купят телевизионните права защото са много скъпи, а се излъчват в “мъртви” часове, когато не биха постигнали гледаемост, че да си избият инвестицията. Затова заслужават похвала, че и тази година не ни оставиха без тях. Покрай това се замислих и за нишовите канали като bTV Cinema, които се разпространяват само чрез кабелните и сателитни оператори и нямат чак толкова много рекламодатели, а са интересни за зрителите, особено когато има такива тематични събития – като Оскарите за киното или Шампионската лига за спорта по bTV Action. bTV Lady също ми се вижда много приятен канал, на който посвещавам част от времето си. Надявам се тези канали да успеят да просъществуват финансово, а един от начините това да се получи е, ако кабелните оператори излязат на светло, започнат да отчитат коректно абонатите си на телевизииите и да изплащат дължимите им приходи, според съответните рейтинги. Ако това най-накрая се случи, вероятно тези канали не само ще започнат да си избиват разходите за телевизионни права, но и ще видим български продукции в програмата им – филми, сериали, тематични предавания, което ще е от голяма полза на зрителя.

С някои награди на церемонията бях съгласна, с други много разочарована, но няма как да не отбележа, че и тази година събитието беше много изтънчено и не бяха забравени някои емблематични за киното събития от миналата година като 50-годишнината на поредицата за Джеймс Бонд. По този повод Шърли Беси изпълни песента “Goldfinger”, от едноименния филм за 007, създаден през 1964г.

Адел, която получи Оскар за най-добър филмов саундтрак, също изпълни песента си “Skyfall” от миналогодишния филм за Джеймс Бонд. С песен на Барбара Стрейзънд пък бяха почетени всички допринесли за киното дейци, които починаха през 2012г..  Имаше и няколко изпълнения от мюзикъли – на Катрин Зита Джоунс от “Чикаго” и на Дженифър Хъдсън от “Мечтателки”, с които изглежда беше отчетено и завръщането на мюзикълите в киното, които през последните години не постигаха такива успехи. Естествено, изпълнение имаше и на Ан Хатауей и Хю Джакман от “Клетниците”.

В обобщение ще кажа, че съм доволна и от тазгодишното издание на Оскарите, и се надявам и тази година да станем свидетели на толкова качествени филми – все пак те са важни, а наградите за тях са просто черешката на торатата.

 

 

 

 

Google+ Comments