Как да поддържаме спалното си бельо?

Как да поддържаме спалното си бельо?

Замисляли ли сте се по този въпрос? Как да поддържаме спалното си бельо правилно, така че да избегнем развитие на алергии или присъствието на акари в спалнята ни?

Наскоро гледах едно телевизионно предаване, в което алерголошка говореше точно на тази тема. Понеже се споменаха някои интересни неща, които за мен бяха непознати, реших да ги споделя с вас. Най-същественото от разговора беше, че:

  • Чаршафите се перат на 60 градуса, за да се унищожат всички акари и микроорганизми, които може да се развият там;
  • Препоръчително е да избираме органични материи като памук или коприна за сметка на синтетичните, защото са по топлообменни и не задържат толкова влага като синтетичните тъкани;
  • Всичко, което сме купили от магазина, трябва задължително да се изпере преди употреба и най-вече цветните материи;
  • Препоръчително е периодично завивките да се изнасят на терасата, за да са подложени на пряка слънчева светлина през лятото и на ниски температури през зимата; това също оказва дезинфектиращ ефект;
  • Възглавницата също трябва да се пере и дезинфектира и да се подменя с нова по-често от завивките;
  • Когато станем сутрин, е хубаво да оставим леглото разхвърлено за известно време, за да влезе свеж въздух и да се „проветри“; не е добър избор да го завиваме веднага или въобще с допълнителна завивка.

Бяха споменати и няколко признаци, че имате или развивате алергия към домашния прах и микроорганизми. Такива се: затруднено носово дишане, хрема сутрин, сърбеж или дразнене в носа и гърлото, сухота в очите и т.н. Ако ги забележите при вас, замислете се по въпроса. Може източникът им да е именно спалното ви бельо, което се нуждае от подмяна.

Надявам се да съм ви била полезна с днешния си материал. Лично аз възнамерявам да променя някои от хигиенните си навици, свързани със съня и спалните ми завивки. А вие?

Google+ Comments