За чая

За чая

Чаят е втората най-консумирана напитка в света след водата.  Може би защото има множество полезни и вкусни разновидности.

Ако отварата е приготвена от билки, то тогава ароматното питие се използва и за лечебни цели. Не съм от заклетите любители на чая (може би по-скоро предпочитам кафето), но пък в разгара на бушуващите  сезонни вируси, чаят е незаменим помощник, защото  танините, които се съдържат в него, имат противовъзпалително и антибактериално действие.

Някъде назад в детството ми са останали приятни спомени, за това как заедно с брат ми ходихме да си берем мента и липа и след това изсушавахме цветовете и листата и варяхме ароматен чай. Тогава все още бях твърде млада, за да пия кафе, така че отдавах цялото си време и внимание на следобедния чай. Наскоро реших да си припомня вкуса на този вид домашно приготвена напитка и си купих липа от аптеката. Използвах минерална или изворна вода и спазих времето за запарване на цвета, за да получа най-добър резултат при приготвянето – така бях чела. Вкусът на получения чай обаче не можеше да се сравнява с този от миналото. Явно това, което си приготвяш вкъщи винаги е по-хубаво.

А и според мен най-приятната чаша чай е тази, която е споделена с близък човек.

Google+ Comments