Блог за госпожици

3 стъпки към по-здравословно хранене с пълнозърнестия хляб на Елиаз

July3

Като всяка уважаваща себе си жена и аз искам да изглеждам добре. Мечтая си за тънка талия, стегнати бедра, красива коса и кожа, здрави нокти… ех, знаете за какво говоря, предполагам. И тук възниква въпросът: какво можем да направим, за да бъдем по-доволни от външния си вид? Ами, две неща, които поне на теория си ги знаем: да бъдем по-активни физически и да се храним по-здравословно. Затова днес ви представям моите три златни правила за по-здравословно хранене.

1. Пийте повече течности. Както знаем, човешкото тяло е съставено от 70-75% вода, която действа като естествен детоксикатор за тялото, така че относно приема й важи правилото: колкото повече, толкова повече. Наблегнете освен на нея, също на студените (домашни) чайове, айрана и фрешовете от плодове и зеленчуци.

water

2. Хапвайте повече зелени храни – краставици, броколи, спанак, лапат, зеле, пресни аспержи, чушки, авокадо, грах, ябълки, киви и т.н. Ще се учудите колко нискокалорични и същевременно полезни са изброените плодове и зеленчуци. А ако нямате достъп до нищо зелено, ориентирайте се към друг плод или зеленчук. Така по естествен път ще си набавяте полезни витамини, минерали и антиоксиданти, от които неизменно се нуждаете.

2014-5gotgreens

3. Яжте повече пълнозърнести храни. Фибрите, които те съдържат, се отразяват много добре на организма. От една страна, подобряват метаболизма, от друга страна, са засищащи и оставят по-продължително усещане за ситост. Освен това също спомагат за естествената детоксикация на тялото и за понижаване нивото на „лошия“ холестерол. Най-лесно в тази насока е да се ориентирате към пълнозърнест хляб за сметка на белия. Лично аз често купувам от специалните хлябове на Елиаз – хлебозавод Горубляне, защото са ми най-вкусни. Има много на пазара, но Елиаз за сега са ми лични фаворити и заради многообразието на продукти, които произвеждат – хляб, брашно, закуски. Фирмата има широк асортимент от специални хлябове и гамата им постоянно се разраства, така че предоставят възможност за избор. Най-често купувам соденото им хлебче, хляба Просеник (който е без глутен) и хляб със 102 зърна. Полезни са, тъй като са обогатени още със здравословни съставки като квас, мед, зехтин, ленено семе и др. в зависимост от продукта.

table-bread-ears-of-corn-bokeh

В заключение искам да ви дам и един съвет относно здравословното хранене. В стремежа си да намалят килограмите много жени прибягват до стратегията с броенето на калории. По-важното обаче не е КОЛКО калории приемате, а КАКВИ. Вярно е, че може за цял ден да изядете единствено 2 шоколада и едва ли ще надвишите препоръчителния си дневен прием, но… Това са около 1200 ккал, които са празни откъм хранителна стойност. В тях има прекалено много въглехидрати и мазнини за сметка на малкото количество протеини. Пълноценното хранене е балансираното такова. Спокойно можете да приемате и по 1800 ккал дневно, но нека да са под формата на хляб, най-добре пълнозърнест или друг специален като тези на Елиаз, за който вече споменах, печено месо, плодове и зеленчуци и средно по 30 гр шоколад на ден.

3 стъпки към по-здравословно хранене с пълнозърнестия хляб на Елиаз
Rate this post

Google+ Comments

posted under От Марчела
2 Comments to

“3 стъпки към по-здравословно хранене с пълнозърнестия хляб на Елиаз”

  1. On August 12th, 2015 at 4:34 pm миньончето Says:

    На теория и аз ги знам тези неща, но все не мога да се накарам да ги спазвам. Пиенете на вода не ми е силата, даже често не изпитвам жажда по цял ден.

  2. On August 14th, 2015 at 8:48 am Marchelina Says:

    Това не е много хубаво, миньонче 🙂 Опитай се да пиеш повече вода на ден. Ако ти е трудно, започни с течности, които имат повече вкус. Препоръчвам ти студени чайове, които да овкусяваш с малко мед. Друг вариант е да си правиш по-разредени айрянчета. След време организмът ти сам ще свикне с новото ниво на хидратация и ще си изисква сам. Тогава ще започнеш да пиеш и повече вода.

Email will not be published

Website example

Your Comment: